Interview

Ny forperson for Dansk Musiker Forbund:

Min mission er det bæredygtige musikerliv
Thomas Sandberg

Dansk Musiker Forbund har fået ny forperson. Søs Nyengaard siger farvel til forpersonsposten og overdrager den til Thomas Sandberg, der tidligere har været forbundets næstforperson.  
 
Mens Søs Nyengaard er tilbage i Aarhus Symfoniorkester er som 2. violin, lægger den nye forperson sin mission frem:  

“For mig er der ingen tvivl om, at musikbranchen og musikernes virke i dag mangler bæredygtighed. Det inkluderer selvfølgelig en grønnere musikbranche, men også om bæredygtighed i bredere forstand: socialt, økonomisk, mentalt osv,” siger Thomas Sandberg  

“Jeg vil arbejde for, at ingen nedslides hverken fysisk eller psykisk af deres arbejde. Det betyder at orkestre og ensembler skal have bedre forhold, så vi minimerer arbejdsskader. Og der skal flere faste bevillinger til orkestrene, for at skabe jobsikkerhed for musikerne” siger han. 
 
“Samtidig skal freelancemusikerne have ordentlig betaling for deres arbejde. Her skal vi som fagforening arbejde tæt sammen med spillesteder og festivaler og sikre faste aftaler om både betaling og arbejdsforholds.”  
 
“Det er dog ikke nok at lave aftaler. Der er også brug for politisk handling for at ændre rammerne for musikernes arbejde.” siger den nytiltrådte forperson.  
 
Thomas Sandberg fremhæver to konkrete politiske tiltag han vil arbejde for:  

“Først og fremmest skal vi have en ordning, hvor ingen arrangører kan få offentlig støtte uden at skulle sikre ordentlige løn og arbejdsforhold. Det kender man fx fra byggebranchen, hvor håndværkerne der bygger et musikhus for offentlige midler, er sikret ordentlige forhold. Jeg mener de samme forhold skal gælde for musikerne på musikhusets scene.”  
 

“Derudover er det afgørende, at de puljer, der går direkte til musikernes arbejde følger med tiden.  
Honorarstøtteordningen er ikke blevet løftet i 20 år, og transportstøtten løb helt reelt tør for midler i år. Det er ordninger, der understøtter bredden i dansk musik, som vi i den grad ser et behov for at få løftet,” siger Thomas Sandberg. 

Mental bæredygtighed 

 Dansk Musiker Forbunds forperson fremhæver særligt den mentale bæredygtighed som et vigtigt emne:  

“Alt for mange musikere udsættes for et voldsomt præstationspres på scenen. Der er nul-fejls kultur udover det sædvanlige. Og når man samtidig er usikker på, hvor mange job man får - eller om ens faste job forsætter, bliver det en usund cocktail, man bliver syg af”, siger Thomas Sandberg.  

 Dansk Musiker Forbund deltager allerede i flere samarbejder om bedre mental sundhed, og vil i den kommende tid arbejde målrettet med kurser og arrangementer, der kan understøtte medlemmernes work-life-balance.