Politik

Ny Koranlov giver forsat plads til kunstnerisk frihed

Det vil fortsat være muligt at afbrænde eller på anden vis beskadige religiøse tekster, hvis det indgår som en mindre del af et kunstværk. Sådan lyder det i regeringens justerede lovforslag, og ændringen vækker tilfredshed hos Dansk Musiker Forbund. 

“Jeg synes det er godt, at regeringen har lyttet til vores kritik, og det er et udmærket kompromisforslag, man er kommet frem til.” siger Thomas Sandberg, forperson for Dansk Musiker Forbund.   

 Forbuddet vil ifølge det nye forslag eksempelvis nu kun at omfatte »skrifter med væsentlig religiøs betydning«. Afbrænding af religiøse genstande går dermed fri. 
 
Det vil ikke være strafbart at afbrænde et skrift med væsentlig religiøs betydning i forbindelse med optagelsen af en scene i en spillefilm. Det vil heller ikke blive anset for utilbørligt, hvis eksempelvis Bibelen rives i stykker under en koncert, en opera eller lignende, fremgår det af lovforslagets bemærkninger. 

Totalforbud afværget

Regeringen lagde tidligere op til et totalforbud mod beskadigelse af religiøse tekster og genstande.  

“Jeg var meget betænkelig ved regeringens første udkast. Det ville indskrænke den kunstneriske ytringsfrihed, og dermed udøvende musikeres mulighed for at udtrykke sig og udøve kunstnerisk kritik af samfundet – herunder religion” siger Thomas Sandberg. 

Dansk Musiker Forbund kritiserede sammen med en række andre kunst og kulturorganisationer regeringens oprindelige forslag.  
 
Det skete blandt andet i Information. Hvor Thomas Sandberg på vegne af Dansk Musiker Forbund blandt andet udtalte:  
 
“Det er helt klart for mig, at intentionen med forslaget er at beskytte minoriteter mod hadefulde ytringer. Og det er både rimeligt og nødvendigt. Det ændrer dog ikke på, at jeg samtidig ønsker, at politikerne gør hvad de kan for samtidig at beskytte den kunstneriske frihed.”   
 
“Jeg anerkender fuldt ud, at det er en svær balancegang. Og at det er et svært emne, som der er mange forskellige holdninger til. Fra musikernes perspektiv er det dog klart, at det vil være betænkeligt, hvis man indskrænker muligheden for at udøve samfunds- og religionskritik gennem musik og kunst.”   
 
Hele artiklen kan læses her: 

Artikel
Sammen med de øvrige aktører i Dansk Kunstnerråd indgang Dansk Musiker Forbund også et høringssvar, som kan læses her:  
 
Høringssvar