Udbetaling

Nye A-kasseregler

Den 1. maj 2023 træder der 2 væsentlige ændringer i kraft i a-kassereglerne.

Den 1. maj 2023 træder der 2 væsentlige ændringer i kraft i a-kassereglerne. Det er som den lidt klassiske historie en god og en dårlig nyhed.

Forhøjet dagpengesats

Den gode nyhed er at det bliver muligt at få et tillæg til den maksimale dagpengesats i 3 mdr. Betingelserne for dette beskæftigelsestillæg er dog knyttet op på langvarig fuldtidsbeskæftigelse og en løn på mindst 28.400 kr. i måneden. Man kan højst få 3.720 kr. i tillæg pr. måned

Alvorlige stramninger for dimittender

Den dårlige nyhed vil til gengæld ramme hårdt for mange af de kommende dimittender i foråret. Alle dimittender der ikke har forsørgerpligt vil efter 3 måneders ledighed blive beskåret i dagpengesatsen og det endda ganske alvorligt. Dimittendsatsen bliver nedsat til 9.700 kr. for unge under 30 år, og til 12.253 kr. hvis man er over 30 år. Nedsættelsen gælder som nævnt kun ikke forsørgere.

Her stopper stramningerne ikke for dimittender. Selve dagpengeretten halveres til 1 år mod de nuværende 2 år.  Igen en ganske alvorlig stramning når man skal forsøge at opbygge et arbejdsliv i musikbranchen.

Der er desuden indført et sprogkrav til dimittenderne. Et krav som vi i DMF også ser på med bekymring, da musikfaget har en lang og god tradition for internationalt samarbejde og udveksling. Fra og med den 1. maj i år skal man have en grundlæggende dansk sprogundervisning eller have bestået en godkendt danskprøve. Hvis sprogkravet ikke kan opfyldes kan man dog opfylde et tilknytningskrav. Det består i at man skal have arbejdet i mindst 600 timer i en 12 mdrs. periode indenfor de seneste 24 måneder.

 Er du i tvivl om dette får konsekvenser for dig, anbefaler vi dig at kontakte FTF-A eller din a-kasse.