Politik

Sejr til musikken

Den nye Musikhandlingsplan er en af de mest ambitiøse af sin slags, mener Dansk Musiker Forbund, der kalder planen for en sejr til musikken.

Forbundet glæder sig over et markant økonomisk boost på 66 mio. kr. i forhold til den tidligere musikhandlingsplan. Det skal skabe mere lokalt musikliv og flere internationale superstjerner. Og så skal flere kvinder satse på musikken som levevej.

“Vi er glade for at honorarstøtten får et tiltrængt løft. Det er dét sted, vi som forbund har peget på, som det vigtigste. Det er penge som går direkte til musikerne, når de arbejder på scenen. Og flere midler her, betyder flere koncerter og dermed også flere muligheder for musikere med baggrunde, der i dag er underrepræsenteret på scenerne. Det er millioner, der falder et tørt sted” siger Thomas Sandberg, forperson for Dansk Musiker Forbund.

“Det er ovenud positivt, at ministeren har lyttet, i den dialog vi har haft op til handlingsplanen. Der er midler til transporstøtten, så musikerne kan komme ud i landet. Der er gode initiativer, der kommer til at styrke vækstlaget i dansk musik. Det svært at få armene ned i dag”

Fokus på diversitet Musikhandlingsplanen

Planen har et særligt fokus på at styrke ligestilling og diversitet i musikbranchen. Kvindelige komponister og sangskrivere får i dag kun ti procent af de samlede udbetalinger fra Koda, viser den seneste opgørelse.

“Musikbranchen har udfordringer med diversiteten. Derfor er det knald godt, at der i musikhandlingsplanen er afsat midler direkte til fx SheCanPlay, og til kønsbalancefokus i MXD og at der stilles krav til spillestederne om at opgøre deres kønsbalance,” Siger Thomas Sandberg.

Dansk Musiker Forbunds forperson understreger også vigtigheden af at sætte tidligt ind:

“Et vigtigt sted at sætte ind for at skabe bedre repræsentation i musikken er blandt børn og unge. De er fremtidens musikere. Og når musik præsenteres for børn, og unge talenter udvikles, skal vi have alle med. Det er ovenud positivt, at der nu kommer en analyse af musikskolerne, så vi kan finde ud af hvorfor piger falder fra. Og at Levende musik i skolen, Orkestermester og Strøm til børn kan forsætte. “ siger Thomas Sandberg.