Andet

Thomas Sandberg ønsker godt nytår 

Tak for 2023 – og lad os glæde os til 2024! 

Kære medlemmer af Dansk Musiker Forbund  
 
Året, der er gået, har været en rejse fyldt med toner, faglige og politiske sejre, nye samarbejder og musikalske øjeblikke, der har beriget vores fællesskab. Som forperson for Dansk Musiker Forbund vil jeg gerne sende jer alle en hjertelig nytårshilsen. 
 
Da jeg tiltrådte som forperson i maj måned, blev jeg mødt med forventninger men også en stor imødekommenhed. Det skal I have stor tak for. Forventningerne arbejder jeg forsat for at leve op til, sammen med næstforpersonerne Henrik Jansberg og Stina Bekker, som jeg blev valgt sammen med ved Årmødet - og selvfølgelig også sammen med hele hovedbestyrelsen. Jeg kan mærke, at vi som fagforening gennem året sammen har skabt en stærk og levende musikalsk familie, der ikke kun deler en passion for musikken, men også arbejder hånd i hånd for at sikre fair vilkår og rettigheder for alle vores medlemmer.  
 
Jeg er enormt stolt af at være forperson for så mange dygtige, arbejdsomme, engagerede og også indignerede musikere. Inde fra St. Hans Torv følger vi med i alle jeres priser, jeres nye udgivelser, nomineringer, bookingerne på festivaler og jeg kan se, at I ikke har fået taget pusten fra jer!  
Jeg følger også med i udfordringerne, og gør hvad jeg kan for at få dem frem i lyset, så musikernes arbejdsvilkår kan blive bedre i 2024, end de var i 2023. Det må altid være et mål.  
 
I år har vi sammen med Autor, Koda Kultur og Henrik Marstal udgivet 19 personlige fortællinger om mental sundhed og den hårde side af musikbranchen.  
Sammen med 5 andre musik-organisationer har vi oprettet en gratis anonym telefonrådgivning om grænseoverskridende adfærd i musikbranchen. Den hedder Trygt Rum.  Vi har sat fokus på kønsbias i musikbranchen både i samarbejde med Future Female Sounds og med konferencen Kvinder i Musikken.  
 
Vi er i år kommet i mål med markante forbedringer til flere af vores overenskomster til gavn for alle jer, der er fastansat. Og i 2024 ser vi frem mod endnu en hård overenskomstforhandling, for at få endnu flere forbedringer igennem. Vi er forhåbningsfulde ift. at kunne løfte både løn- og arbejdsvilkår. Men ved også at det kommer til at kræve, at vi løfter i fællesskab.  
 
2023 var også året, hvor vi endelig fik løftet honorarstøtteordningen efter 20 års stilstand. Det er en historisk sejr for alle musikere, der arbejder på freelance-området. Som jeres fagforening har vi gennem kampagner, politisk lobbyarbejde og ivrig forhandling sikret 66 mio. Kr. ekstra på musikhandlingsplanen direkte til musikernes honorarer.  

I det kommende år skal vi turde at have store ambitioner for det bæredygtige arbejdsliv for alle musikere. Der skal flere penge på bordet, både til jer der spiller i orkestre, jer der underviser, og jer der står på festivalernes scener eller kæmper for at nå dertil. Og der skal være arbejdsforhold, der skaber plads til både passion, fritid og arbejde.  
Det er en fælles opgave. En opgave som vi alle som medlemmer skal kunne stå sammen om.  
Derfor vil Dansk Musiker Forbund i det næste år være synlige på flere festivaler, arbejde med kampagner, som du som medlem kan deltage i, lave nye spændende kurser og invitere indenfor gennem netværk og udviklingsforløb.  
 
For det kommende år ønsker jeg jer alle et væld af musikalske triumfer, fantastiske optrædener og succesrige samarbejder. Må hver tone, I spiller, være en påmindelse om jeres talent, styrke og fællesskab. 

Lad os fortsætte med at støtte hinanden og arbejde sammen for at skabe et endnu bedre miljø for alle musikere. Lad os fejre mangfoldigheden af vores musikalske udtryk og fortsætte med at være en stemme for retfærdighed og professionalisme. 

Tak for jeres dedikation og bidrag til Dansk Musiker Forbund. Glædeligt nytår til jer alle! Må det bringe glæde, succes og en overflod af musikalske oplevelser. 

Med musikalske hilsner, 
 
Thomas Sandberg, Forperson Dansk Musiker Forbund